De kenmerken van industriele verlichting

industriele verlichting

Dit artikel gaat over industriele verlichting. Wat zijn de kenmerken daarvan. Maar we geven eerst enige achtergrondinformatie over de industriële stijl van wooninrichting.

Industriële wooninrichting

De industriële stijl van woninginrichting is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. In grote steden ontstond daar een tekort aan woonruimte, terwijl er gebouwen als fabrieken en scholen leeg stonden. Laatstgenoemde gebouwen werden toen omgebouwd tot woonruimten. Daarbij werd de stijl in stand gehouden. Met andere woorden, als je zo’n omgebouwde ruimte binnenkomt, dan zie je er van alles terug van het oorspronkelijke uiterlijk. Onder meer praten we dan van muren die niet zijn afgewerkt, relatief grof afgewerkte betonnen vloeren, allerlei leidingen zijn niet weggewerkt, ze hebben een hoog plafond en ramen, veel gebruik van metaal en hout dat grof is afgewerkt, en als er nog meubels in stonden, dan bleven die grotendeels onaangetast staan. Dat gold ook voor de verlichting. Lampen met een industriële vorm bleven hangen. Zo ontstond een nieuwe stijl van woning inrichten, namelijk industrieel. Hoewel de eerste lampen de oorspronkelijke originele lampen waren, wordt de industriële stijl nu ook voor nieuwe lampen gebruikt.

industriele verlichting

Industriele verlichting

In industriële omgevingen werden vaak robuuste en stoere lampen gebruikt. Functionaliteit en duurzaamheid waren belangrijk en de afwerking minder. De armatuur is zwaar en grof. De lampenkappen groot. Het gebruik van metaal overheerst. Voor nieuwe industriële lampen is koper populair vanwege de kleur. Verder zijn de meest gebruikte kleuren zwart, wit en grijs. Van origine zijn de meeste industriële lampen hanglampen. Echter, hoewel de stijl grotendeels in stand is gebleven, kan je nu ook muur- en tafellampen, en staande lampen voor op de vloer aantreffen. Terwijl de basiskenmerken van de industriële vormgeving worden toegepast, worden er tegenwoordig allerlei voorwerpen gemaakt, inclusief lampen, die je niet in de oorspronkelijke fabrieken en scholen had kunnen aantreffen.